Skip to content

OM OSS

Lihnell’s Distillery, eller Bergslagens Destilleri som vi hette tidigare är ett litet familjeägt destilleri som ligger omslutet av grönskande fält, nära den vackra sjön Hjälmaren, 6km från centrala Örebro. Vi flyttar från gamla slakteriområdet på Hjälmarvägen i Ormesta till Hjälmarsberg Säteri under sommaren 2024. Vi producerar whisky, gin, rom och snaps, och har varit aktiva i branschen ända sedan 2009.

Filosofi


På Lihnell’s Distillery är det hantverket och kvalitén som står i centrum. Det finns många sätt att tillverka whisky och gin. Vi älskar att laborera med smaker, vi gör detta helhjärtat och nöjer oss inte förrän vi känner att smaken är perfekt, så som vi vill ha den. Med ett brett utbud av olika sorters fat har vi en bred kryddhylla att jobba utifrån.

Vi tillverkar en elegant och fyllig newmake som har en fruktig och söt smak med toner av gräddkola och päron. För oss är det viktigt att en newmake smakar väldigt rent men den får inte heller tappa personligheten och kroppen.

Vår gin tillverkas av svensk vetesprit och noggrant utvalda kryddor, örter och bär av hög kvalitet.

Om oss
Om oss

Våra pannor


Vår första panna heter Denise och är en 300-liters Alembic med en sidokolonn. Namnet kommer ifrån den välkända Denniskorven som tillverkades av Scan i lokalerna i Ormesta där Denise började sin resa med oss. Vi anser att Denise tar fram en ren och fruktig newmake med päron och gräddkolatoner, som är elegant, fyllig och djup.

Vår andra panna är en 200-literspanna, en klassisk Alembic pot still som heter Ginny. Var namnet kommer ifrån kan ni nog gissa. Det är hon som hjälper oss att få fram vår härliga Lihnell’s Gin. Med en inbyggd ginbasket som även går att koppla bort är hon en mångsidig panna som utvinner de bästa av smaker ur de kryddor vi matar henne med.

Produktion

Om oss

Whisky

Vår whisky är tillverkad av svenskt mältat korn, jäst av hög kvalitet och ett väldigt rent och mjukt vatten. Vi har ett mycket unikt tillvägagångssätt att destillera vår råsprit. Vi är troligtvis det enda destilleriet i Sverige som använder en alembicpanna med sidokolonn för att destillera newmake och vi destillerar dessutom lågvinet och newmaken i samma panna.

Kornet kommer till oss i 25kg säckar som vi tömmer för hand ner i maltkrossen. Därefter värms kornet upp och lakas ur 2 gånger i vår mäsktunna, först en gång på 65 grader, sedan en gång på 75 grader.

Vörten kyls och pumpas över till våra jästankar där vi tillsätter jästen och låter mäsken jäsa cirka 72 timmar. När väl mäsken har jäst färdigt pumpas den in i vår 300-literspanna och går både genom alembicpannan och sidokolonnen, för att få ett renare och starkare lågvin.

Samma panna används därefter för att destillera lågvinet till newmake. Under newmakedestilleringen skär vi huvudet ganska tidigt vilket bidrar till friska och fruktiga toner i råspriten. Vi skär aldrig svansen lägre än 67% i alkoholhalt, men ofta vid högre alkoholhalter än detta, allt för att få fram en kvalitativ, ren och fyllig råsprit.

Rom

Vårt intresse för Rom har ökat de senaste åren och vi får mer och mer förfrågningar från våra kunder. Vi har jobbat med rom sedan 2016 då vi fyllde våra första romfat. Vi importerar olagrad rom av högsta kvalitet från bl.a. Guatemala, Jamaica och Dominikanska Republiken. Vi har även börjat destillera rom i mindre skala från grunden, mer info om detta kommer senare i år!

Om oss
Om oss

Gin

När man tillverkar Gin så är både kvalitén på råvarorna och smakbalansen mellan kryddorna mycket viktig. Vi använder oss av 96% vetesprit av högsta kvalitet, tillverkad i Sverige. Även kryddorna ställer vi höga krav på, där har vi gått på smaken och kvalitén framför ursprunget, vi har helt enkelt provat kryddor och enbär från olika länder och noggrant valt ut dom som smakar bäst i ginen.

Enbären kommer från Italien, korianderfrön och övriga kryddor importeras från sydeuropa.

Vi har vunnit flera priser för vår dry gin, bl.a. världens bästa dry gin 2020 med vår före detta produkt och numer sålda varumärke Bergslagens Organic Gin. 2023 vann vi pris på World Gin Awards för Sveriges bästa Dry Gin 2023 med Lihnell’s Dry Gin. Vi tillverkar numer enbart gin under varumärket Lihnell’s Gin på Lihnell’s Distillery.

Redan som ung grabb spelade han ofta schack med grannen över ett glas whisky. Grabben jag talar om är min far, Mats Lihnell, grundaren av Lihnell’s Distillery.”

Master distiller har ordet.

Redan som ung grabb spelade han ofta schack med grannen över ett glas whisky. Grabben jag talar om är min far, Mats Lihnell, grundaren av Lihnell’s Distillery. Intresset för whisky sträcker sig hela vägen tillbaks till tidigt 70-tal för min far. Med stor entusiasm gick han in i branschen år 2009, då var jag 18 år. Han lärde mig allt han kunde om whisky, min första dram var en 10-årig Springbank’s privatbuteljering. Idag 15 år senare är jag 33 år och Master Distiller för Lihnell’s Distillery. Tänk att ett intresse kan växa sig så djupt hos en familj, för att inte tala om min bror Robert med hans näsa för mat och dryck, och med ett öga för etikett-och webdesign. Och min mor Jill, med sin nogrannhet, ekonomiska ådra och projektledningsegenskaper. Tillsammans är vi Lihnell’s Distillery, ett familjeägt hantverksdestilleri, och du som läser detta är varmt välkommen att följa med på vår resa.Carl Lihnell

Om oss

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få information om nya produkter och evenemang.

Om oss

Fakturaadress / Invoice adress
Lihnells Distillery AB
Pettersbergsvägen 2A
703 69 Örebro

Lageradress / Warehouse adress
Lihnells Distillery AB
Hjälmarsberg 311
705 10 Örebro

Company numbers
Orgnr: 556889-9974
Bankgiro: 131-5563
VAT-nr: SE556889997401

KONTAKT:

hello@lihnells.se

© LIHNELLS DISTILLERY AB