VÄSENSERIEN DEL 2

Väsenserien från Bergslagens är inspirerad av naturen runt om oss. I skogarna i Bergslagen finns dom våra svenska skogsväsen, alla med sina speciella egenskaper. Precis som väserna är varje buteljering unik och vi gifter ihop olika fat och fattyper för att få fram 5 stycken unika buteljeringar med Svensk whisky.

ILLUSTRATÖR

TROLLHARE Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 57 % / Pris: 995 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Orökigt
Fattyp: Brandy & Sherry Cask
Antal flaskor: 756

Doft 
Härliga toner av mörka druvor, brynt smör, nyklippt gräs och våriga dofter av hägg.

Smak
Whiskyn är härligt söt med noter av mogna dadlar, tropiska smaker som kolgrillad ananas, sockerrör och gräddig whiskylikör.

Sista delen i vår väsenserie är Trollhare, ett väsen enligt vår folktro som skapats av en häxa för att stjäla mjölk från grannarnas kor. Hon kunde också fått trollharen som gåva av djävulen. Om man skadade eller hade ihjäl den magiska Trollharen så skulle dess ägare enligt sägnen visa sitt sanna jag.

samlingsida

ASKFRU Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 57 % / Pris: 995 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Rökigt -16ppm
Fattyp: Sauternes & Bourbon Cask
Antal flaskor: 748

DOFT
Whiskyn är mycket rik och komplex, med tydlig fatkaraktär. Vi finner även inslag av apelsinmarmelad, saffran, torkade aprikoser, tobak, söt lakrits, choklad och ceder.

SMAK
Whiskyn är tydligt söt och rökig med toner av apelsinmarmelad, torkad frukt, saffran, choklad, söt lakrits och smörkola.

Nästa del i vår väsenserie är Askfru, ett illvilligt kvinnligt väsen. Som framgår av namnet håller hon till i gamla askträd och är trädets beskyddare och själ och hennes liv är bundet till trädets existens, om trädet dör så dör också hon. Om du skadar trädet på något sätt kommer Askfrun att göra dig väldigt sjuk. För att slippa hemsökas av Askfrun var man tvungen att blidka henne med offerriter på askondagen.

Asken räknas precis som eken som de mest magiska träden och antogs ha speciella krafter. Askens bark kunde stoppa blodflöden och dess blad var bra mot ormbett.
Det magiska trädet Yggdrasil var som bekant en ask.

samlingsida

GAST Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 57 % / Pris: 995 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Rökigt -16ppm
Fattyp: Cognac & Bourbon Cask
Antal flaskor: 749

DOFT
Whiskyn är fruktig med fatkaraktär och tydlig rökighet med inslag av apelsinmarmelad, smörkola, torkade aprikoser, marsipan, ananas och vanilj.

SMAK
Whiskyn är balanserad och fruktig med en påtaglig rökighet med inslag av ananas, apelsinmarmelad, smörkola, torkade aprikoser, marsipan, choklad och vanilj.

Gast en synnerligen otrevlig osalig ande. Människor som ofta dött en våldsam död och inte hamnat i vigd jord trodde man förr blev gastar. Det är ett nattligt väsen som i diffus skepnad kunde gastkrama människor eller tynga ner lasset på en hästkärra så att hästen inte kunde röra sig och man kunde också höra deras hemska skrik i natten. Så se upp om du är ute i skogen om natten så att du inte råkar bli gastkramad.

samlingsida

BÄCKAHÄST Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 57 % / Pris: 995 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Orökigt
Fattyp: Bourbon och New French cask
Antal flaskor: 751

DOFT
Whiskyn är härligt söt och ger oss varma aprikoser, kryddig parfym, torkat gräs, rostad pekannöt, charkuterier och umami.

SMAK
Whiskyn är läppsmackande söt med toner av choklad, jordgubbar, vanilj och ceder. Eftersmaken är kryddigare med grön paprika och färsk ruccola.

Bäckahästen är en välkänd skepnadsskiftande varelse i svensk folktro. Det är ett lömskt rovdjur i skepnaden av en magnifik häst som strövar omkring dammar och vikar. I varje mänskligt möte kommer den att försöka locka upp dig på ryggen, där kommer du att fastna och bäckahästen kommer att galoppera ner i närliggande vatten och dränka dig.

samlingsida

VARULV Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 57 % / Pris: 995 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Rökigt -16ppm
Fattyp: Madeira & Bourbon Cask
Antal flaskor: 753

DOFT
Whiskyn översköljer oss i en våg av söta tropiska frukter, noter av rostade hasselnötter, läder & och en lätt rökighet.

SMAK
Whiskyn är balanserad och mycket tillfredställande, en ren torv-rökig ton som går över i söta och bittra chokladnoter. Mogen tropisk Sharonfrukt i en härlig kombination av engelsk gräddkola.

Varulven är en av det mest mytomspunna och kanske det mest skräckinjagande väsen i svensk folktro. Det är en människa som på något sätt förbannats och kan förvandlas till ett vargliknande blodtörstigt monster. Enligt legenden sker denna förvandling oftast under fullmåne.

samlingsida